Menu Sluiten

Welke Motor

 

Motorrijbewijs & code 80
Officieel bevestigd: dit zijn de nieuwe regels motorrijbewijs 2017 per 1 december

Er heerst een complete chaos in motorrijdend Nederland. Vanuit Europa is er een nieuwe wetgeving wat betreft het halen van je motorrijbewijs. Iets met een Code 80 en nog meer nieuwe regels. We hebben gebeld met het CBR en praten je in dit artikel helemaal bij.

Hoe het was: A1, A2, A motorrijbewijs

Eerst even de oude regels, die sinds januari 2013 op Europees niveau werden doorgevoerd. Als je op je 18e wilde beginnen met het behalen van je motorrijbewijs, ga je automatisch voor het A1 rijbewijs. Dat betekent dat je op een motor mag rijden met een vermogen van maximaal 11Kw en een cilinderinhoud van maximaal 125cc.

Ben je 20 jaar of heb je twee jaar rijervaring op de A1 motor opgedaan, kun je het A2 rijbewijs gaan halen. Bij het A2 rijbewijs mag je een motor rijden met een vermogen van maximaal 35Kw. Of je nu in het bezit bent van het A1 rijbewijs, of helemaal nog geen rijbewijs hebt, je moet (opnieuw) examen doen voor het A2 rijbewijs.

Heb je 2 jaar rijervaring opgedaan met een A2 motor, of ben je 24 jaar of ouder, dan kun je examen gaan doen voor het volledige A rijbewijs. Dat betekent wederom opnieuw examen doen, maar dit maal voor de laatste keer. Want zodra je hier voor slaagt zijn er geen restricties meer en kan de Panigale uit de schuur.A1 A2 rijbewijs motocamel

Hoe het wordt: Code 80, minder vaak examen

Maar per 1 december gaan er weer flink wat dingen veranderen. Stap voor stap praten we je bij over de nieuwe regels:

Motorrijden van je 18e: Wil je op je 18e levensjaar beginnen met het halen van je motorrijbewijs? Dan ga je net als voorheen voor het A1 rijbewijs. Dat wil zeggen, je mag een motor rijden met een maximaal vermogen van 11Kw en cilinderinhoud van 125cc. Heb je dan twee jaar rijervaring opgedaan, dan kan je door voor het A2 rijbewijs.

Motorrijden vanaf je 21e: Vanaf nu wordt het anders. Want als je begint met het halen van je rijbewijs op je 21e kun je afrijden op een motor met volledig vermogen, en dus voor het A rijbewijs. Echter krijg je voor de eerste twee jaar een restrictie op je rijbewijs, die Code 80 heet. Die Code 80 zegt eigenlijk dat je een A2 rijbewijs hebt, maar dan in andere woorden. Deze code 80 komt na twee jaar te vervallen, je hoeft hiervoor niet opnieuw examen te doen.

Motorrijden vanaf je 24e: ga je vanaf je 24e starten met motorrijden? Dan heb je met geen enkele restrictie te maken. Je krijgt meteen je volledige A motorrijbewijs en mag alle motoren rijden die je maar kans wensen.

Code 80 uitgelegd

Even wat meer informatie over die code 80. Je kunt dus op je 21e je volledige motorrijbewijs halen, met code 80 erop. Wat mag je rijden? Alle motoren met een vermogen van max. 35Kw en alle driewielers met onbeperkt vermogen.

Wanneer krijg je code 80? Als je op je 21e gaat voor het motorrijbewijs. Na twee jaar vervalt de code (wel even nieuw pasje aanvragen bij de gemeente) en mag je vol vermogen rijden. Of als je 24 wordt, dan vervalt de code ook automatisch. Als je al in het bezit bent van het A1 rijbewijs en op je 21e opnieuw examen gaat doen, krijg je het A rijbewijs met code 80.

Wat als ik al een A2 rijbewijs heb?

Dan heb je pech. Want dan moet je gewoon twee jaar rijervaring opdoen of wachten tot je 24e. Dan zul je opnieuw praktijkexamen moeten doen om het volledige A rijbewijs te bemachtigen. In dit praktijkexamen wordt je voertuigbeheersing en verkeersdeelneming in een keer getoetst.

Samenvattend

Wil je zo snel en zo goedkoop mogelijk je motorrijbewijs halen? Wacht dan tot je 21 bent. Dan hoef je maar twee jaar op een motor met 35Kw of driewieler te rijden, om vervolgens de meest brute superbikes te mogen besturen.

Heb je al het A1 rijbewijs? Wacht dan tot je 21 bent om zo het A rijbewijs met Code 80 te behalen.

Heb je al het A2 rijbewijs? Dan moet je twee jaartjes uitzitten om vervolgens opnieuw examen te doen voor het A rijbewijs.

Deze nieuwe regels gaan per 1 december 2017 in. Mocht er nog iets niet duidelijk zijn, laat het weten door een mailtje te sturen naar verkeersschool@schoffelmeer.info